Mijn verhaal

Mijn jarenlange worsteling om mijn eigen blessures en chronische klachten te verhelpen zijn de voedingsbodem om anderen op een duurzame, zelfvoorzienende manier te begeleiden met hun sportdoelen. Ik kan je leren hoe je nog steeds fanatiek kunt sporten en je doelen kunt behalen en tegelijkertijd voorzichtig, veilig én met plezier traint.

Aan passie en motivatie voor sport heb ik nooit een gebrek gehad. Het was het verkeerd sporten wat resulteerde in blessures en bovenal een minder plezierige sportbeleving. Door de jaren heen heb ik uit eigen ervaring geleerd hoe het vooral niet moet. Mijn evolutie tot personal trainer is een persoonlijk kantelpunt in mijn verhouding tot en omgang met sport en mijn lichaam die ik heb getransformeerd tot professionele expertise.

Mijn evolutie tot personal trainer

Mijn verhaal begint ironisch genoeg niet vanuit het vertrekpunt van een topatleet met een enorm atletisch vermogen die vanuit daar vanzelfsprekend personal trainer geworden is, maar vanuit een persoon met hooguit een gemiddeld fysiek vermogen met íets te veel drive om daar meer van te maken en de onvermijdelijke gevolgen daarvan.

Hoe dat zit? Van mijn ouders kreeg ik de keuze tussen judo of voetbal. Ik koos voor voetbal. Beslist geen topniveau, maar best leuk om te doen. Aan tien seizoenen hield ik echter drie liesblessures, een spierscheuring en twee kapotte enkels over. Toen ik zeventien werd ben ik gestopt. Niet om te herstellen, maar om fitness te gaan proberen. De eerste keer was intimiderend; een zweterige ruimte, oude machines en gewichten, zware en heel zware jongens. Ik leerde touwtjespringen, sit-ups, bankdrukken en nog veel meer oefeningen. Twee jaar verder in de tijd was ik serieus gegrepen door het krachtsportvirus.

Helaas doken oude problemen ook bij deze sport weer op en kwam ik steeds meer tot de conclusie dat ik behoorlijk blessuregevoelig ben en mijn rücksichtlos doorgaan hielp daar niet bepaald bij mee. Ondanks deze kennis ging ik van 71 kg op mijn zeventiende naar 86 kg zo rond mijn vierentwintigste. Met als bonus een onwillige knie en een stijve onderrug, maar who cares? Ik destijds niet; ik bleef gewoon doorgaan.

Toen een carrière als bodybuilder uitbleef, werden de bakens verlegd naar het powerliften en een aantal odd lifts (o.a. boomstamtillen). In combinatie met ongeveer nul begeleiding en weinig kennis van basisanatomie eindigde ik met een waslijst aan blessures en in totaal tien jaar aan chronische rugklachten. Leuke tijd, maar mijn klachten kon ik missen als kiespijn.

Wist je dat…

Ik verzot ben op <BR>lekker eten en ook <BR>praktisch alles lust?Dat daarom ook mijn <BR>weegschaal af en <BR>toe ook de verkeerde <BR>kant uitloopt?

De blessures bleven en gingen niet meer weg. Toen ik er op mijn zesendertigste ook nog bij ging kickboksen, was twee jaar later de maat vol. Feitelijk kon ik praktisch niets meer. Het was in die tijd dat ik afscheid nam van de krachtsport en verhuisde naar Moordrecht. In mijn voormalige woonplaats had ik al een legioen aan hulpverleners ‘afgewerkt’ om mijn lichamelijke problemen baas te worden. Eenmaal in Moordrecht ben ik daarmee doorgegaan. Speciale rugklasjes, toch weer kickboksen (nee, dat hielp niet), osteopaat en een homeopaat. Hier heb ik veel van geleerd, maar ik ervaarde vooral vorderingen in de marge.

De oplossing kwam op een voorjaarsavond toen ik me had aangemeld voor een opleiding tot sportmasseur waar ik niet alleen leerde masseren. Binnen drie weken tijd wist ik hoe ik 10 jaar aan rugklachten op te lossen. Hoe? Simpelweg door grondigere kennis van het menselijk lichaam en het functioneren ervan te beheersen. Na deze studie heb ik een aantal jaar als sportmasseur gewerkt, waardoor ik een passie ontwikkelde in het constateren van potentiële blessures en pijnklachten door alleen maar naar de houding en bewegingen van mijn klanten te kijken.

Ik ben sindsdien nooit meer gestopt met leren. In vlot tempo mijn Fitness A-diploma behaald en ik heb daarop vier jaar als fitnessinstructeur gewerkt. Hier kwam mijn jarenlange ervaring met de krachtsport in combinatie met de anatomische kennis van de sportmassage perfect bij elkaar. Via het National Academy of Sports Medicine (NASM) haalde ik vervolgens mijn licentie als personal trainer.

Wist je dat…

Al mijn schoenen van het minimalistische (zero drop) principe zijn?

Inmiddels ben ik ruim zes jaar werkzaam als personal trainer en verleng om de twee jaar mijn llicentie. Naast de basisopleiding ben ik ook gecertificeerd in de volgende specialismen:

  • CES: Corrective Exercise Specialist (het corrigeren van houdings- en bewegingsafwijkingen)
  • CNC: Certified Nutrition Coach (voedingsleer)
  • PES: Performance Enhancement Specialist (het opbouwen van een trainingsprogramma voor couch potatoes tot topatleet) -hier ben ik nog mee bezig.

Wist je dat…

Ik een dochter heb, <BR>die vindt dat ze <BR>slimmer is dan <BR>haar vader?Dat ze waarschijnlijk <BR>gelijk heeft?

Contact

Robert Boetje 
06-28973160
info@robertboetjept.nl
Uiterwaard 12
2841 BL Moordrecht