‘Zijn dit goede schoenen hiervoor? En wat voor kleding trek ik aan?’

Dit zijn vragen die ik met regelmaat krijg als een nieuwe cliënt zijn of haar opwachting maakt als we lekker buiten aan de gang gaan. Uitgedost in trainingspak, losse sportkleding of legging met daaronder meestal al dan niet bijpassende jogging/hardloopschoenen. Als je een willekeurige site voor sportkleding opent, word je geconfronteerd met een soort tsunami aan artikelen; van haarbanden tot aan high-tech loopschoenen, leggings, shorts, pants, tops, shirts; je kunt het zo gek niet verzinnen, of het is te koop.

Toen ik mijn eerste stappen in een commerciële gym zette, droeg ik een voetbalbroek, oud t-shirt en een paar Nike hardloopschoenen. Geen toonbeeld van fashionability, zullen we maar zeggen, maar wel doelmatig, vond ik zelf.  Maar wat ís nu doelmatig?

Een voorbeeld: toen ik begon met squats, merkte ik dat ik constant vóórover viel. Simpele oorzaak: enkels inflexibel. Een plankje onder de hielen loste het probleem op.

Niet helemaal. Omdat mijn enkels niet flexibel genoeg waren om een natuurlijke beweging uit te voeren, nl. simpelweg op je hurken te kunnen zitten met je voeten plat op de grond, had ik een hulpmiddel nodig om de hurkbeweging alsnog te kunnen uitvoeren. Als je dit combineert met de hardloopschoenen die ik toen droeg, krijg je een verhoging onder je hielen van totaal zeker vijf centimeter of meer!

Als je dan bedenkt dat een hardloopschoen gemaakt is voor schokdemping, ofwel, dikke, zachte zolen, kun je je voorstellen dat dat niet een heel stabiel platform vormt; zéker niet als je dan met honderd-plus kilogram op je nek squats wil gaan doen…dat leverde de nodige blessures op.

Les één: je doet geen squats met je hardloopschoenen aan. Gebruik schoenen voor een specifiek doel.

Waarin dan wel? Ik heb daarna gewichtheffersschoenen geprobeerd. Hoewel dit een stuk makkelijker werkte met squats, leverde het me alleen maar problemen op tijdens het deadliften. Verder zijn die dingen best lomp. Dus wat doe je; een heel assortiment schoenen meenemen?

Een deel van het antwoord kwam toen ik het kickboksen oppakte…daar zíjn helemaal geen schoenen voor…je doet alles op je blote voeten. Ik wist het toen nog niet, maar het heeft wel mijn filosofie betreffende schoeisel gevormd.

Het laatste duwtje kreeg ik toen ik, na ruim twintig jaar weer eens probeerde hard te lopen, mijn oude -jawel- loopschoenen uit de kast trok en na welgeteld tweehonderd meter kramp in mijn voeten en scheenbenen kreeg én meteen geconfronteerd werd met de reden waarom ik destijds gestopt was met hardlopen; knieklachten.

Les twee: oude, versleten schoenen werken niet meer. Koop nieuwe.

Nu hád ik nieuwe loopschoenen kunnen aanschaffen, maar met de blote-voeten-gedachten nog vers in het geheugen, ging ik op zoek naar dat gevoel. En vond het in de vorm van de Vibram Fivefingers KSO (Keep Stuff Out). Fantastisch om mee te lopen, maar mét een gebruiksaanwijzing; je voeten hebben máánden nodig om hieraan te wennen.. iets wat ik gemakshalve in de wind sloeg…door out of the blue bergop vijf kilometer te gaan hardlopen…resultaat: twee jaar Achillespeesklachten en níet hardlopen…

Les drie: laat je voeten (en je lichaam) wennen aan een nieuwe situatie vóórdat je er vol voor gaat.

Tegenwoordig zit ik helemaal in het barefoot gebeuren. Bijna helemaal. Ervaring heeft geleerd dat, hoewel het fantastisch loopt, als je langere tijd op een koude ondergrond staat -en dat gebeurt wel eens als je het hele jaar door buiten bent- je op een bepaald moment ineens een paar tenen mist. Zelfs een paar goede, warme kousen brachten daar weinig verandering in.

Dus de consessie gedaan een paar schoenen te kopen waar ik wél warme voeten in hield. Nope…géén barefoot schoenen!

Les vier: principes zijn fantastisch. Idéé-fixes zijn dat niet. Wees bereid over je schaduw heen te stappen als de situatie daarom vraagt.

Zoals het met schoeisel gaat, zo gaat het ook met kleding; als je het leuk vindt elk detail van je outfit te laten matchen; go for it. Trek aan wat je leuk vindt, maar denk ook na over het doel van je kleding en de situatie waarin je dit wil gebruiken.

Meer weten? Neem dan vooral contact op! We komen er beiden altijd wijzer uit. Kan ik je ook vertellen hoe het afgelopen is met de squats en deadlifts.

Fijne dag nog!