Wat betekent wat?

Als je LinkedIn open gooit, tref je behalve een veelvoud aan artikelen, opmerkingen, cursussen, vacatures ook profielen van mensen aan; meestal gevolgd door een aantal titels en afkortingen. Ook in mijn beroepsgroep; dat van Personal Trainer, kun je een hoop titels en afkortingen tegenkomen. Maar wat houdt één en ander nu in?

Op mijn eigen LinkedIn-pagina staat bijvoorbeeld: Personal Trainer, NASM CPT, CES, CNC, PES. Zegt een buitenstaander helemaal niets; wat heeft die Boetje nu gedaan? Of zuigt -ie de afkortingen uit zijn duim?

Net zoals HAVO (Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs), of LTS (Lager Technisch Onderwijs), staat NASM voor een onderwijsinstituut, namelijk het National Academy of Sports Medicine (www.nasm.org). Er bestaat zelfs een Wikipedia-pagina van.

NASM biedt een veelvoud aan trainingen aan, maar de basis is CPT (Certified Personal Trainer), waarvoor een mix van theorie en praktijklessen succesvol moet worden gevolgd. Daar bovenop kun je een keuze maken uit diverse vervolgopleidingen:

CES: Corrective Exercise Specialist – hiermee heb ik me gespecialiseerd in houdings- en bewegingsproblemen waar veel mensen last van hebben. Niet alleen het waarnemen, maar ook het plansgewijs oplossen. Deze cursus heb ik gevolgd als aanvulling op mijn opleiding als sportmasseur een tiental jaar geleden. Via het NGS, overigens.

CNC: Certified Nutrition Specialist – dit gaf me een aardige basiskennis in voedingsleer.

PES: Progressive Exercise Specialist- een opleiding die een personal trainer meer inzicht en kennis geeft in het progressief opbouwen van een trainingsschema, inclusief tests om vooruitgang te meten op diverse vlakken.

Al deze opleidingen gaan dus echt ergens over. Alle kennis en ervaring die ik hiermee opdoe, komt allemaal ten goede aan jou, als cliënt zijnde. Maak er goed gebruik van!