Blog Robert Boetje Personal trainer

Een aantal jaar geleden zat ik met een goede vriend van mij een warming-up rondje te doen op een stationary bike in de Basic Fit waar wij destijds de boel onveilig maakten. Van waar wij aan het fietsen waren, hadden we een goed uitzicht op wat er buiten op straat gebeurde.

Het begon op een bepaald moment op te vallen dat vrij veel bezoekers van de Basic Fit met de auto aankwamen (mijzelf daarbij inbegrepen overigens) om vervolgens de stationary bike of de loopband te benutten. En niet vijf minuten of zo; tegen de tijd dat wij onze workout voltooid hadden en het pand verlieten, zagen we regelmatig dezelfde personen nog steeds op dezelfde machine staan of zitten. Fantastisch toch?

Hoewel beter dan thuis zitten en niets doen, bekroop ons de gedachte dat, als deze mensen nu eens lopend of op de fiets waren gekomen, ze helemaal geen tijd hadden hoeven besteden aan welke cardiomachine dan ook! En stel je nu eens voor dat, als diezelfde mensen zittend (auto) naar en van de Basic Fit (of een andere, willekeurige fitnessketen) gaan. Hoeveel meer zitten ze dan?

Stel je voor; iemand heeft een zittend beroep; hoe ziet een willekeurige werkdag er dan uit?

  • Ontbijt: meestal zittend
  • Naar het werk; auto, of openbaar vervoer: meestal zittend
  • Op het werk: zitten
  • Lunch: vaak zitten
  • Terug naar huis: zitten in auto of openbaar vervoer
  • Avondeten: zittend
  • Tv kijken of nog even thuiswerken: zittend

Dan breekt het weekend aan en diezelfde mensen gaan dan met de auto naar de fitness om daar hun workout te verrichten…en dan kan het zomaar zijn dat ze, net als wij deden, op een stationary bike…gaan zitten…of op een willekeurig toestel…gaan zitten…dat is toch best veel zitten!

Weggegooid geld?

Zou dit kloppen? De link hieronder doet dat vermoeden…

https://www.nu.nl/economie/6309540/steeds-meer-werknemers-vallen-uit-door-fysieke-klachten.html

Als we dan het artikel eens goed lezen, zien we dit:

“Het merendeel van de werknemers in ons land heeft steeds vaker te maken met lichamelijke klachten. Bedrijven investeren fors in goede werkplekken, maar dat heeft weinig effect. Het verzuim loopt nog altijd op, blijkt uit een rondgang van NU.nl.”

Oké. Er wordt dus ontzettend veel gezeten. Verder wordt er geïnvesteerd in van alles; ergonomische stoelen, stabureau’s, verstelbare schermen…en het helpt blijkbaar voor geen meter! Weggegooid geld dus?

Het gemiddelde verzuim bedraagt 192 dagen

Als we verder kijken, zien we: “Dat neemt niet weg (Arbowet) dat maar liefst acht van de tien werknemers in de afgelopen maanden met klachten aan de lage rug, knieën of schouders kampten.”

Dat is niet bepaald weinig! Meer specifiek: “Rugklachten steken er met 60 procent met kop en schouders bovenuit, gevolgd door klachten aan de knieën (34 procent). De meeste werknemers hebben deze problemen al meer dan twee jaar.”

Als je dan doorleest, blijkt dat het grootste deel van de klachten veroorzaakt wordt door beeldschermwerk én zitten.

“Uit cijfers van Acture blijkt dat de gemiddelde verzuimduur van mensen met lichamelijke klachten liefst 192 dagen bedraagt. Het gaat daarbij vooral om chronische problemen. Ongeveer 13 procent daarvan duurt langer dan een jaar. Maar liefst 35 procent van alle ziekmeldingen is gerelateerd aan fysieke problemen.”

Ofwel: er wordt voor kapitalen besteed aan het inrichten van een werkplek en tóch loopt het ziekteverzuim nog steeds op. 192 Dagen waar in een medewerker minder, of geheel niet productief is. Kost ook niet niks.

Dan komt het volgende advies: “Geef als werkgever goede voorlichting en geef prioriteit aan het inrichten van de werkplek.”

Mis ik iets?  Even terug naar het eerste citaat: “Het merendeel van de werknemers in ons land heeft steeds vaker te maken met lichamelijke klachten. Bedrijven investeren fors in goede werkplekken, maar dat heeft weinig effect. Het verzuim loopt nog altijd op.”

Als het inrichten van een werkplek NIET zorgt voor een vermindering van het verzuim, missen we dan de boot niet? Is er nog een andere factor bepalend? Eentje die hier niet genoemd wordt? Voorlichting misschien? Waar bestaat die uit?

Hoe zit dat?

Nu vermeldt het artikel ook een stukje werkdruk, maar dat gaat vooral problemen opleveren als dit in combinatie met -jawel- zitten gepaard gaat. Hoe “zit” dat?

We gaan het fenomeen “zitten” eens onder de loep nemen; waarom is dit zo ongezond?

https://blog.bridgeathletic.com/ zegt hierover (ingekort):

  • “In a seated position: glute muscles are completely turned off, core muscles are less active than in a standing position.”
  • “…hip flexors tighten.”
  • “..Pressure on the backside of the lower body reduces blood circulation.”
  • “Lower back pain is also a reflection of poor core activation. Be mindful of pain or muscle tightness in other areas.”

Dit betekent een aantal dingen:

  1. Andere spieren proberen nu je lichaam rechtop te houden. Spieren die daar niet voor bedoeld zijn.
  2. Spieren die je niet gebruikt, zullen minder sterk worden. Als deze spieren niet of nauwelijks gebruikt worden, zullen andere spieren deze taak moeten overnemen, resulterend in een veranderd beweegpatroon.
  3. In potentie: serieuze (rug)klachten.

10 Side Effects of Sitting Down All Day

Nóg een website; www. Healthline.com:

  1. Weak Legs and Glutes
  2. Weight Gain
  3. Tight Hips and a Bad Back
  4. Anxiety and Depression
  5. Cancer Risk
  6. Heart Disease
  7. Diabetes Risk
  8. Varicose Veins
  9. Deep Vein Thrombosis
  10. Stiff Shoulders and Neck

Lang verhaal kort gemaakt; zitten lijkt inderdaad niet heel fantastisch te zijn voor je gezondheid. Hoe kunnen we dit voorkomen? Zéker als ergonomisch verantwoorde stoelen plus een aangepaste werkplek weinig tot niets uithalen?

Wil je als werknemer of bedrijfseigenaar meer weten hoe je:

  • Meer gericht kunt investeren in de werkplek;
  • Ziekteverzuim in ieder geval kunt beperken;
  • Jezelf of je personeel fitter, dus vitaler, dus productiever krijgt?

Neem dan vooral contact met me op!

Fitte groet,

Robert Boetje Personal Trainer

Robert Boetje personal trainer